Het Vlaams Huurdecreet is goedgekeurd: wat verandert er bijvoorbeeld voor vrienden die samenwonen.
 03/10/2018 | Articles
Het Vlaams Huurdecreet is goedgekeurd: wat verandert er bijvoorbeeld voor vrienden die samenwonen.

De nieuwigheden betreffen de opzegtermijnen, de samenwonenden, de huurwaarborg, de lasten, de verzekering en het overlijden van de huurder.

De in het oog springende nieuwigheden zijn de volgende :

1)     Duur en opzegtermijn

-        Qua duur : geen wijzigingen. Het principe van de 9-jarige huurcontracten en korte huurcontracten blijft bestaan.

-         Qua opzegtermijn : wel wijzigingen, namelijk:

o   opzeg voor eigen gebruik:

Tijdens de eerste drie jaar van de huurovereenkomst kan enkel de verhuurder zelf opzeggen.

Na het verstrijken van de eerste driejarige periode, zal het eigen gebruik ook kunnen ingeroepen worden door de echtgeno(o)t(e), de partner, de kinderen, enz…

De wettelijk samenwonende partner wordt gelijkgesteld met de echtgeno(o)t(e).

 o   opzeg voor renovatiewerken:

Meer soepelheid. De verhuurder zal na het verstrijken van de eerste driejarige periode op ieder ogenblik de huurovereenkomst kunnen opzeggen wegens renovatie- en/of verbouwingswerken.

 o   Opzeg bij niet-geregistreerde huurcontracten van korte duur:

Kunnen door de huurder worden opgezegd zonder enig opzegtermijn of -vergoeding. (dit is nu al zo voor de 9-jarige huurcontracten die niet geregistreerd zijn). De huurder moet de verhuurder wel informeren m.b.t. deze opzeg.

 o   Opzeg van de huurcontracten van korte duur:

Mogelijkheid voor de huurder op te zeggen mits naleving van een opzegtermijn van drie maanden.

 

2)     Samenwonenden en medehuur

 -         Systeem van facultatieve toetreding voor feitelijk samenwonenden (bv. 2 vrienden die samenwonen): er kan aan de verhuurder een verzoek worden gericht om akkoord te gaan met een nieuwe huurder. In geval de verhuurder weigert de nieuwe huurder goed te keuren, kunnen de huurders zich tot de rechtbank wenden. De rechtbank zal op zijn beurt uitspraak doen over de eventuele contracttoetreding (op basis van o.a. solvabiliteit).

 -         Opzegmogelijkheid ten persoonlijke titel voor de medehuurders (thans moet dit nog door alle huurders gebeuren)

De vertrekkende medehuurder moet wel een nieuwe huurder voorstellen, die op zijn beurt moet goedgekeurd worden door de verhuurder. Gaat de verhuurder niet akkoord of kan er geen nieuwe huurder worden voorgesteld dan zal de vertrekkende huurder nog zes maanden kunnen aangesproken worden om huurachterstallen die naderhand nog ontstaan te betalen.

 -         Gehuwden en wettelijk samenwonenden die uit elkaar gaan

De huurders dienen onderling overeen te komen wie de huurovereenkomst zal overnemen. Bereiken de huurders geen akkoord, dan zal de rechter finaal moeten beslissen. Geen goedkeuring van de verhuurder vereist

 

3)     De huurwaarborg

-         De door de verhuurder gevraagde huurwaarborg kan opnieuw 3 maanden belopen.

-         De huurwaarborglening wordt ingevoerd (voor zwakkere huurders). Concreet kunnen deze huurders op anonieme wijze een lening aangaan met de Vlaamse overheid teneinde hun huurwaarborg samen te stellen.(het is niet duidelijk of dit ook op 01/01/2019 al zal kunnen – het zou dus kunnen dat dit in tegenstelling tot andere artikelen van het Huurdecreet later gebeurd)

 

4)     De kosten en de lasten

 -         De Vlaamse Regering krijgt de mogelijkheid om een (niet-limitatieve) lijst op te maken die zal dienen als richtlijn bij onzekerheden over wie wat ten laste moet nemen.

-         Het invoeren van een verplichting voor de huurder om de verhuurder stipt te informeren als er bepaalde herstellingswerken dienen te gebeuren.

 

5)     Verzekeringen

-         Uitbreiding van de aansprakelijkheid van de huurder tot brand- én waterschade en de verplichting een brandverzekering af te sluiten die beide schadevormen dekt.

-         Keuzemogelijkheid voor de huurder: ofwel een meerprijs betalen aan zijn verhuurder (die een verzekering heeft aangegaan en via ‘afstand van verhaal’ afziet van zijn recht om de geleden schade van de huurder terug te vorderen), ofwel een persoonlijke brandverzekering af te sluiten.

 

6)     Woningkwaliteit

 -         Verplichting voor de verhuurder het gehuurde goed af te leveren overeenkomstig de bepalingen van de Vlaamse Wooncode.

-         Sanctie: nietigheid met teruggave van de betaalde huurgelden. Verhuurder kan enkel aanspraak maken op een bezettingsvergoeding.

-         Belang van het conformiteitsattest: indien de verhuurder bij de aanvang van de huurovereenkomst een conformiteitsattest had van maximum 3 maanden oud geldt er een (weerlegbaar) vermoeden dat het pand in goede staat werd afgeleverd.

-         Er geldt nog geen algemene verplichting om een conformiteitsattest te bezitten. Deze verplichting geldt enkel als de verhuurder een opzeg voor renovatie heeft gegeven en hij deze werken heeft beëindigd.

 

7)     Overlijden van de huurder

 -         Automatische ontbinding van het huurcontract op het einde van de tweede maand na het overlijden, mits betaling van het huurgeld voor deze twee maanden én een vergoeding van één maand huurgeld.

-         Willen de erfgenamen van de overleden huurder de huurovereenkomst toch verder zetten, dan dienen zij dit tijdig te melden aan de verhuurder.

 

Share This Post :

Blog Search

Categories

Recent Articles